Apua pyörän valintaan

Uudesta pyörästä saa eniten irti, kun sen ominaisuudet vastaavat käyttötarkoitusta ja se on oikean kokoinen.

Valikoimastamme löytyy pyöriä moneen lähtöön. Jotkin pyörämallit ovat monipuolisia joka paikan höyliä, kun taas toiset on suunniteltu suoriutumaan erityisen hyvin tarkemmin rajatuissa käyttötarkoituksissa. Uutta pyörää valitessa onkin tärkeää miettiä, millaiseen käyttöön se on tulossa.

Onko tarkoituksena hankkia kulkupeli vai harrastuspyörä, tai kenties samalla iskulla molemmat? Millaisia reittejä pyörällä tullaan ajamaan? Tarvitseeko pyörään kiinnittää varusteita?

Pyörän koko

Oikean runkokoon löytäminen on tärkeää, jotta ajokokemus on miellyttävä ja pyörä käyttäytyy suunnitellusti. Koot vaihtelevat valmistajittain ja malleittain, joten oikea koko on hyvä selvittää erikseen jokaisen pyörän kohdalla. Koon löytämisessä apuna on tuotesivuilta löytyvät kokotaulukot.
 
Emme suosittele ostamaan sikaa säkissä, ja lähes kaikki pyörämallimme ovatkin koeajettavissa liikkeissämme. Lyhyen koeajon aikana varmistutaan oikeasta koosta ja saadaan tuntumaa pyörän ominaisuuksista.

Pyörän hinta

Budjetin on hyvä olla linjassa pyörän käyttötarkoituksen kanssa. Edulliset pyörät soveltuvat hyvin satunnaiseen ja kevyeen käyttöön. Jos pyörä on käytössä päivittäin tai tarkoituksena on hankkia pyörä harrastuskäyttöön, kannattaa pyörään laatuun panostaa. Laadukas pyörä on mukava ajaa, kestää kulutusta ja on hyvin huollettavissa.

 
 

 • KAUPUNKIPYÖRÄT

  Kaupunkipyörät ovat kevyeen yleiskäyttöön ja lyhyille matkoille soveltuvia pyöriä, joiden suunnittelussa on asetettu etusijalle mukavuus ja helppokäyttöisyys. Vaihteistot ovat yleensä jalkajarrullisia napavaihteistoja, jotka toimivat hyvin pienelläkin huolenpidolla. Kaupunkipyörät on varusteltu valmiiksi oleellisimmilla lisävarusteilla, joten esimerkiksi lokasuojia ja seisontatukea ei tarvitse ostaa erikseen.

  Tutustu kaupunkipyöriin 
 • HYBRIDIPYÖRÄT

  Hybridi on monipuolinen pyörä, jonka saa taipumaan monenlaiseen käyttötarkoitukseen. Se on varma valinta kulkupeliksi esimerkiksi työmatkalle, mutta soveltuu hyvin myös lenkkeilyyn ja retkeilyyn asfaltilla ja hiekkateillä. Hybrideistä löytyy hyvin kiinnityspaikkoja erilaisille lisävarusteille ja valikoimastamme löytyy myös valmiiksi varusteltuja pyörämalleja.

  Tutustu hybridipyöriin 
 • GRAVEL- JA CYCLOCROSSPYÖRÄT

  Gravel- ja cyclocrosspyörät muistuttavat ulkomuodoltaan maantiepyöriä, mutta ne ovat maantiepyöristä poiketen suunniteltuja käytettäväksi hiekka- ja sorateillä. Runkojen mittasuhteet ovat maantiepyöriä rennompia, minkä ansiosta pyörää on ketterä käsitellä ja ajoasento säilyy mukavana myös pitkillä retkillä. Gravelpyörien rengastus on maantiepyörää leveämpi ja vaihteiston välitykset soveltuvat hyvin jyrkkien ylämäkien ja vaikeakulkuisien reittien polkemiseen. Useimmista gravelmalleista löytyy paljon kiinnityspaikkoja lisävarusteille ja laukuille.

  Tutustu gravelpyöriin 
 • MAANTIEPYÖRÄT

  Maantiepyörä on paras työkalu, kun halutaan pyöräillä pitkiä matkoja asfalttiteitä pitkin. Ajoasennot ovat maantiepyörissä virtaviivaisia ja pyörät on suunniteltu suurempia nopeuksia varten. Maantiepyöristä löytyy kuitenkin mallien väliltä selkeitä eroja, jotka saattavat tehdä tietyistä malleista paremmin soveltuvia erilaisiin käyttötarkoituksiin.
  Kilpailukäyttöön suunniteltuja maantiepyöriä yhdistävät aggressiiviset ajoasennot sekä runkojen keveys ja jäykkyys, kun taas pitkille retkille suunnitellut pyörät ovat ajoasennoltaan rennompia ja rungot on suunniteltu joustamaan tien epätasaisuuksien mukaan.

  Tutustu maantiepyöriin 
 • AIKA-AJO- JA TRIATHLONPYÖRÄT

  Aika-ajopyörät ovat maantiepyöriä, jotka on suunniteltu mahdollisimman kovan vauhdin ylläpitämiseen yksin ajettaessa. Aika-ajopyöristä löytyvät vakiona lisätangot, joilla ajoasennosta saa erittäin aggressiivisen ja aerodynaamisen. Rungot ovat virtaviivaisia ja jäykkiä, sekä vanteet korkeaprofiilisia, mikä maksimoi kuskin tuottaman tehon muuttumisen vauhdiksi maantiellä.  

  Tutustu aika-ajo- ja triathlonpyöriin 
 • LASTEN JA NUORTEN PYÖRÄT

  Lapselle pyörää valitessa oikean koon löytäminen on tärkeintä, sillä sopivan kokoisella pyörällä ajamisen opettelu ja pyöräilyn harrastaminen on helpompaa ja hauskempaa. Lastenpyörien koot ilmoitetaan yleensä renkaan tuumakokona 12” ja 26” välillä.
  Isommille lapsille sopii myös osa aikuisten pyörämalleista, esimerkiksi maastopyörien valikoimastamme löytyy sopivan kokoisia pyöriä jo alkaen 135 cm pitkille kuskeille.

  Tutustu lasten ja nuorten pyöriin 
 • JÄYKKÄPERÄ / TÄYSJOUSTO

  Lähes kaikista maastopyöristä löytyy jonkinlainen iskunvaimennus. Pelkästään etuhaarukasta vaimentavia maastopyöriä kutsutaan jäykkäperiksi. Joustohaarukan lisäksi takaiskunvaimentimen omaavat pyörät tunnetaan täysjoustoina.

  Tutustu jäykkäperiin >

  Tutustu täysjoustopyöriin 
 • KAUPUNKIMAASTURI

  Työ -tai koulumatkalle sopiva maastopyörä, joka ei kuitenkaan sovellu vaativaan polkuajoon. Useimmat edulliset (alle 1000 €) maastopyörät lukeutuvat kaupunkimaastureihin. 

  Tutustu maastopyöriin 
 • XC

  Hiekka- ja metsäteille, sekä kevyille poluille parhaiten soveltuva maastopyörä. Joustomatka < 120 mm. Kevyt poljettava tasamaalla ja ylämäkeen. Valikoimasta löytyy sekä jäykkäperäisiä että täysjousitettuja vaihtoehtoja. 

  Tutustu jäykkäperiin >

  Tutustu täysjoustopyöriin 
 • TRAIL

  Yleisesti polkuajoon parhaiten soveltuva maastopyörä. Joustomatka pidempi kuin XC-pyörissä, yleensä 120–150 mm ja keulakulma XC-pyöriä loivempi. Nämä ominaisuudet takaavat vakaamman käsittelyn nopeuksien kasvaessa ja polkujen muuttuessa vaativammiksi. XC-pyörien tapaan saatavilla sekä jäykkäperäisenä että täysjousitettuna.

  Tutustu trailpyöriin 
 • ENDURO

  Enduropyörä on alamäkiajoon suunnattu maastopyörä. Se on parhaimmillaan haastavilla poluilla painovoiman vauhdittaessa ajoa. Enduropyörä saattaa osoittautua raskaaksi poljettavaksi tasamaalla ja ylämäissä. Joustomatka 150–180 mm. Lähes kaikki enduroajoon suunnitellut maastopyörät ovat täysjousitettuja.

  Tutustu enduropyöriin 
 • FATBIKE

  Muita maastureita selkeästi leveämmillä renkailla ( >4’’) varustettu pyörä, joka soveltuu erityisen hyvin talviajoon. Kesäisin renkaiden suuri ilmatila vaimentaa polkujen pinnanmuotoja mukavasti ja tarjoilee pehmeää ajotuntumaa ilman iskunvaimentimia. 

  Tutustu fatbikepyöriin